Коронавирус: Как да предпазим психичното си здраве

Коронавирусът хвърли света в несигурност и постоянните новини за пандемията ни заливат неумолимо. Всичко това се отразява върху психичното здраве на хората, особено на тези, които вече живеят със състояния като тревожност и ОКР.

И така, какво е нужно да направим, за да защитим психичното си здраве?

Притесненията свързани с  новината са разбираеми, като за много хора това може да влоши вече съществуващите проблеми с психичното здраве или да създаде предпоставки за развитие на нови. .

Ето  някои препоръки на СЗО (Световната здравна организация) за това как да предпазим психическото си здраве  в така създалата се ситуация:

 

·       Избягвайте да гледате, да слушате и да четете новини, които ви карат да чувствате тревожност и напрежение.

·       Търсете главно практическа информация как да съставите план за да защитите себе си и близките си.

·       Разчитайте само на достоверна, проверена и потвърдена информация относно вируса и неговото разпространение.

·       Проверявайте за нова информация в точно определено време веднъж или два пъти дневно. Внезапният и почти постоянен стрийм на новини за пандемията би причинил тревожност у всеки.

Ограничете новините и внимавайте какво четете или гледате

Прекаленото четене на новини за коронавируса е противопоказно и може да доведе дори до паник-атаки. Прекарвайте по-дълги периоди от деня извън социалните мрежи и далеч от безкрайния поток новини, свързани с пандемията. Ако положението е нетърпимо, можете да се обадите на горещата линия.

·           Поставете си ограничение за времето, което ще прекарвате в четене или гледане на новини за коронавируса, особено такива, които повишават вътрешното ви напрежение. Хубаво е дори да си определите конкретно време, в което ще го правите – изграждането на рутина ще допринесе за овладяване на тревожността.

·           Разпространява се страшно много дезинформация по повод темата за корона вируса. Следете новини само от надеждни източници и не вярвайте на всичко написано. Спазвайте информационна хигиена.

 

Почивайте си от социалните мрежи и филтрирайте потока от информация

В наши дни, информацията се разпространява скорострелно и за много хора е повече от нормално нон-стоп да са онлайн, Това обаче е вредно не само по реме на пандемия.

·         Скривайте и не следвайте източници на информация, които ви натоварват, без значение дали са страници, сайтове или приятели.

·         Определете си какъв период от време ще прекарвате в социалните мрежи на ден и го спазвайте стриктно. Използвайте това време основно за положителни неща.

 

Мийте си ръцете, но не прекалявайте

 

В ситуация като тази психически здрави хора развиват панически страх от заразяване и показват поведение типично за хора, страдащи от обсесивно-компулсивно разстройство. Това до известна степен е нормално, но нека не се превръща във фикс-идея, защото за кратък период от време ще превземе цялото ви ежедневие, което само ще създаде допълнително напрежение.

 

·       Спазвайте висока лична хигиена, използвайте предпазни материали като маски, ръкавици и дезинфектанти и не забравяйте добрата социална дистанция.

 

·       Ако забележите, че цялото ви ежедневие е ангажирано в миене, дезинфекция и пресмятане на риска от зараза, направете усилие да вложите услията си в нещо конструктивно.

 

Останете във връзка с хората

 

В момента сме поставени в принудителна изолация, за да се разреши един световен проблем. Човекът е социалноживотно и за много хора е истинско изпитания. За щастие разполагаме с много технологии, които ще ни държат близо, до тези, които обичаме дори да сме далеч физически.

 

·       Уверете се, че разполагате с контактите на важните за вас хора и използвайте времето да им се обадите и да поговорите за неща, различни от корона вируса.

·       Планирайте времето си вкъщи. В зависимост от това дали сте сам или със семейството си може да помислите за ежедневен план, който ще внася в живота ви разнообразие, а защо не и продуктивност.

Пазете се от Бърнаут

Предстоят ни седмици, а може би и месеци пандемия, за това е важно да намерим баланс и да се разтоварваме. Препоръчителен е достъпът до слънце, природа и чист въздух. От изключителна важност  е да се погрижите за себе си в този период. Правете упражнения, хранете се добре, спетедостатъчно и пийте течности.

AnxietyUK предлага една анти-стрес техника, която се нарича Apple” (Acknowledge, Pause, Pull back, Let go, Explore)Ето какво представлява тя:

·       Признаване: Забележете и признайте несигурността, когато ви дойде наум.

·       Пауза: Не реагирайте както обикновено. Изобщо не реагирайте. Направете пауза и дишайте.

·       Отдръпване: Кажете си, че това е само тревогата, която говори вместо вас и точно тази на пръв поглед очевидна нужда от сигурност не е полезна и не е необходима. Това е само мисъл или чувство. Не вярвайте на всичко, което мислите. Мислите не са твърдения или факти.

·       Пускане: Пуснете мисълта или чувството. Ще отминат. Не е нужно да отговаряте на тях. Може да си представите как те отплуват в балон или облак.

·       Изследване: Проучете сегашния момент, защото точно сега всичко е наред. Забележете дишането и усещанията на дишането си. Усетете земята под краката си. Огледайте се и запомнете какво виждате, какво чувате, какво можете да докоснете, какво можете да помиришете. Точно сега. След това насочете вниманието си към нещо друго – върху това, което трябва да направите, върху това, което правехте, преди да забележите тревогата, или направете нещо друго – внимателно, с цялото си внимание.

 

Отделете време за това, което обичате

Често се оплакваме, че нямаме време за любимите си неща. По стечение на обстоятелствата много хора сега ще разполагат с времето си. Ако и вие сте от тях – чувствайте се късметлия

·         Обърнете внимание на децата си, играйте с тях, говорете, сгответе любимото им ястие или пък гледайте заедно любимият им филм. Това са моменти, които си заслужават дори по време на извънредно положение.

·         Отдайте се на любимото си хоби или пък опитайте нещо ново. Можете да се развихрите в кухнята, да четете книги, да гледате филми и сериали, да творите, да пиешете и да се доближите до себе си, защото много от нас са се откъснали от същността си в името на работата и натовареното ежедневие. Е, сега е моментът да си наваксаме.

За родители

Както родителите, така и децата за пръв път са поставени в извънредно положение. В тази ситуация може да се окаже трудно да обясним на разбираем език на децата, това което се случва. Но не е невъзможно – ето някои насоки:

·       Децата базират своето поведение и чувства на поведението и чувствата на родителите или хората, които се грижат за тях. Ако те виждат, че вие сте спокойни и приемате хладнокръвно ситуацията, те също ще запазят самообладание.

·       Отговаряйте когато ви задават въпроси. Тези въпроси ще вариарт в зависимост от възрастта на детето. Бъдете искрени, не изпадайте в крайности. Използвайте случая, за да им покажете защо хигиената е толкова важна.

·       Уверете ги, че са в безопасност и сте предприели всички мерки, за д аги защитите. Кажете им, че е съвсем нормално да за разстроени или притеснени, защото новите и непознати неща плашат хората по принцип от както свят светува.

·       Опитайте се да ги предпазите от влиянието на новините. Те може да прочетат или чуят нещо, което ще интерпретират грешно и може дда се уплашат или разстроят.

·       Опитайте да поддържате ежедневието нормално, спазвайте последователностите от дейности типични за семейството ви и организирайте времето си заедно. Осигурете на децата си спокойстиве и подкрепа за онлайн обучението, което се предлага в момента и им помагайте с каквото можете, ако все още не могат да работят добре с компютър.

·       Бъдете добър модел на поведение. Грижете се за себе си, почивайте си, спете достатъчно, хранете се здравословно, не изпадайте в паника, общувайте със семейство и приятели по телефона или с помощта на интернет. Запазете самообладание – скоро всичко ще е зад гърба ни!

Използвани източници:

https://www.bbc.com/news/health-51873799

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/managing-stress-anxiety.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *