Урок и упражнения на тема „Благодарност“

Урок и упражнения на тема „Благодарност“

  1. Какво е благодарност – Благодарността (от „благо“ и „даря“) е чувство на признателност за направено добро, например за оказано внимание или услуга, а също различни начини за изразяване на това чувство.

Отговор на детето: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  • Защо е „благодарността е важна“ 
  • Задайте този въпрос на децата и запишете отговорите

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Благодарността е изключително силен източник на позитивни емоции, поддържа надеждата и ни помага да преодоляваме по-лесно препядствията по пътя си. Прави ни по-търпеливи, по-смирени и ни дава сили да полагаме усилия в правилната посока. В момента се нуждаем от тези неща повече от всякога. Нека заедно с децата се опитаме да осмислим нейната същност.

  • Упражнение: За какво сме благодарни днес

Помислте и нахвърляйте идеи заедно с детето за това за какво сме благодарни днес. 

За какво сме благодарни: ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Разгледайте този урок на Funtazia. Задачата е заедно да сътворите нещо, за което детето е благодарно и да го подарите да важен за детето човек, когото то избере.

Окуражете детето да разпознае нещата, за които е благодарно, обсъдете ги и отговорете на възникналите въпроси честно. Дайте примери от Вашия живот – за какво сте благодарни днес и в миналото.

След това нека детето (отново с Ваша помощ, ако е нужно) нарисува или сътвори това, за което е благодарно, а след това да избере на кой ще подари творението си и защо. По време на работа говорете за това как се чувствате, какви въпроси възникват, как ли ще се почувства човекът, на когото ще го подарите и т.н

Ако човекът, на когото детето иска да подари творението си е вкъщи – нека го направи, запиешете как са се почувствали детето и човекът, получил подаръка.

Ако не – запазете творението и го подарете, след като се успокои ситуацията. Тогава ще имаме още един повод да сме благодарни.

Снимайте, това, което сте направили и ми го изпратете към този документ J

  • Упражнение 2: Днес съм благодарен за

За да се поддържа мисълта за благодарността, моля в рамките на поне една седмица да попълвате таблото по-долу:

Дата Днес съм благодарен / а за:
   
   
   
   
   
   
   
  • Въпроси за дискусия:

Колко често изказваме благодарността си към другите?

…………………………………………………………………………………………………………………………..

Как се чувстваме, когато някой ни благодари за нещо, което сме направили за него?

………………………………………………………………………………………………………………………….

Обръщаме достатъчно внимание на благодарността ежедневно?

………………………………………………………………………………………………………………………….

Кои са хората, на които си най-благодарен?

………………………………………………………………………………………………………………………….

Как изказваме благодарността си – с думи и действия?

………………………………………………………………………………………………………………………….

Можеш ли днес да кажеш „Благодаря“ за 10 неща в ежедневието ти?

………………………………………………………………………………………………………………………….

Вярно ли е, че „Човек е щастлив, когато е благодарен“

………………………………………………………………………………………………………………………….

  • Видео-материали: Изгледайте кратките клипчета, заедно с децата

Благодарността: https://www.youtube.com/watch?time_continue=248&v=ojr3KEo4SwE&feature=emb_logo

Бъди благодарен: https://www.youtube.com/watch?time_continue=190&v=o9XSTVB9VDI&feature=emb_logo

Дискутирайте материалите, сподетете впечатленията на детето и възникналите въпроси.

………………………………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………………….

  • Задача за родители:

Изкажете своята благодарност към партньора, родителите ви, приятелите ви и децата ви – било то очи в очи или с помощта на технологиите! Така ще зарадвате близките си, самите вие ще се почувствате по-добре, а и ще дадете чудесен пример на децата си!

Направихте ли го? Как се почувствахте самите Вие?

………………………………………………………………………………………………………………………….

Изпълнение на задачите:

Моля попълнете отговорите на въпросите, запишете най-важното от дискусиите с децата и снимайте рисунката(творението) на това, за което детето е благодарно, след което ми ги изпратете по някой от каналите ни за комуникация J БЛАГОДАРЯ ВИ!

  • Приказка за благодарността. Прочетете я заедно с децата. Какво научихте?

ПАЛТОТО НА БЛАГОДАРНОСТТА
ОТ КЕРЪН ХАРВИ КОКС

Имало едно време едно малко момче на име Дейвид.
Дейвид имал чудесно семейство и живеел в прекрасна къща. Имал по-малка сестра на име Сали и страхотно куче на име Ръсти. Имал много хубави играчки, с които да си играе и ходел в най-доброто училище. Само едно нещо Дейвид не притежавал, знанието как да бъде щастлив. Нищо не можело да накара Дейвид да се усмихне, без значение, какво майка му, баща му, сестра му и дори Ръсти се опитвали да направят, Дейвид винаги бил нещастен.

“…НИКОГА НЕ СЪМ ЧУВАЛ ЗА НЕЩО НАРЕЧЕНО ПАЛТО НА БЛАГОДАРНОСТТА…”

Един ден Дейвид си седял на люлката в задния двор и се чувствал тъжен.  Едно момиче влязло директно в техния двор, отишло при Дейвид и му казало,
„Здравей аз се казвам Санди, виждал ли си моето палто на благодарността, наоколо.?“Дейвид помисли малко и тогава отговорил, „Палто на благодарността, никога не съм чувал за нещо наречено палто на благодарността. Не, не съм виждал такова наоколо. Как все пак изглежда едно такова палто?“
„Ами“, казало малкото момиче. „Това е най-необикновеното палто в целия свят. Кара те да се чувстваш щастлив когато го носиш“. Дейвид попитал, „Какъв цвят е то?“
„О, то е с цвета на дъгата“, казала Санди. „Хайде да опитаме да го намерим и тогава ще разбереш как изглежда едно такова палто.

И така Санди и Дейвид търсили навсякъде.
Търсили зад къщата, търсили зад храстите, претърсили целия заден двор. Търсили, търсили.

„…ВИЖ ДЕЙВИД, ЕТО ГО, ПАЛТОТО НА БЛАГОДАРНОСТТА…“

Изведнъж чули, някаква суматоха. Всички птици, пчели, зайци, катерици, пеперуди, даже и кучето Ръсти се били събрали около старо дъбово дърво. Там било закачено, на един от клоните…красиво палто. Било с цвета на дъгата, точно както Санди казала. Животните издавали красиви звуци, които звучали като прекрасна музика.

„Виж Дейвид, ето го, палтото на благодарността.“, казала Санди. „ Хайде да ти го сложим и ще видиш как, ще те накара да се почувстваш щастлив“. И така Дейвид изпънал ръце, Санди сложила палтото на раменете му, и той пъхнал едната ръка в ръкава, после другата.  Дейвид казал, „Еха, това палто е много приятно, и аз се чувствам по-добре, Санди“.

“…ДЕЙВИД НАЙ-НЕОЧАКВАНО СЕ ПОЧУВСТВАЛ БЛАГОДАРЕН…”

Дейвид най-неочаквано се почувствал Благодарен.
Дейвид бил благодарен за красивото синьо небе.
Дейвид бил благодарен за новата си приятелка Санди.
Дейвид бил благодарен за забавното си куче Ръсти.
Дейвид бил благодарен за своето семейство.
Дейвид просто се почувствал много благодарен.

Колкото по-благодарен ставал Дейвид, толкова по-щастлив се чувствал. Колкото по-щастлив ствала толкова по-повече пораствала усмивката му. Усмивката на Дейвид ставала все по-голяма и по-голяма и по-голяма. Щастливи мисли възниквали навсякъде в ума на Дейвид. Дейвид открил тайната на щастието да носи палтото на благодарността.
Дейвид бил благодарен особено на Санди. „Санди, много ти благодаря за това палто, чувствам се щастлив за първи път от много отдавна.“

“…МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ СВОЕ СОБСТВЕНО ПАЛТО НА БЛАГОДАРНОСТТА…”

Санди погледнала Дейвид и казала  „Сега трябва да тръгвам Дейвид, за да  мога да занеса това палто на други нещастни деца“. „Какво?“ Дейвид не можел да повярва. „Как можеш да вземеш това палто Санди, аз не искам отново да ставам нещастен.“

Санди започнала да се усмихва и казала, „Защо Дейвид, сега след като знаеш, че тайната на щастието е да бъдеш благодарен, можеш да направиш свое собствено палто на благодарността, което да носиш всеки ден. Твоето палто на благодарността може да е въображаемо и можеш да го направиш какъвто цвят поискаш. Всеки ден, когато се събудиш си обличай въображаемото палто и започвай да мислиш за всички неща, за които си благодарен и ще бъдеш щастлив.
Дейвид помислил за малко и казал, „Мисля, че моето палто ще бъде синьо със златни копчета.“
Санди казала.

“…УТРЕ СУТРИН, ЩЕ СТАНЕШ ОТ ЛЕГЛОТО И ЩЕ СИ СЛОЖИШ ПАЛТОТО НА БЛАГОДАРНОСТТА…”

„Не е ли забавно, утре сутрин, ще станеш от леглото и ще си сложиш палтото на благодарността и ще помислиш за всички неща, за които можеш да си благодарен и ще бъдеш, щастлив, колкото в момента.“ Санди прегърнала Дейвид. „Довиждане, Дейвид, толкова се радвам, че сега притежаваш тайната как да бъдеш щастлив.“ Дейвид казал, „Санди и аз се радвам, че си намери палтото и че ме научи как да си направя свое собствено.“

След като Санди си тръгнала, Дейвид взел хартия, моливи и пастели. Той нарисувал палто, оцветил го в синьо и направил копчетата златни. Закачил картината в стаята си.

“…КОЛКОТО ПО БЛАГОДАРЕН СТАВАЛ, ТОЛКОВА ПО-ЩАСТЛИВ СЕ ЧУВСТВАЛ…”

Следващата сутрин Дейвид станал от леглото, погледнал картината си закачена на стената и си сложил своето въображаемо палто на благодарността. За своя изненада започнал да се чувства щастлив.

Колкото по благодарен ставал, толкова по-щастлив се чувствал. Усмивката на Дейвид ставала все по-голяма и по-голяма, и по-голяма. Животът на Дейвид се изпълнил с щастие и останал щастлив до края на благодарните си дни.
„Какъв цвят ще направиш своето палто на благодарността? Какви ще направиш своите копчета? Отиди и си вземи пастелите и няколко листа и нарисувай свое собствено палто на благодарността и го оцвети със специални цветове. Всяка сутрин, когато се събуждаш си сложи това палто и започни да мислиш за всички неща, за които можеш да благодариш и също като Дейвид ще придобиеш тайната на щастието.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *