На саме с хипохондрията

Какво е това Хипохондрия?

Хм, нещо не ми достига въздухът, имам сърцебиене и  подути лимфни възли и ми изтръпва лявата ръка…а когато пия вода, дясното ухо трепти. Може да е нещо сериозно…най-вероятно хипохондрия.  

Хипохондрията е проблем, при който човек си въобразява, че е болен от дадено заболяване (или редица заболявания)- обикновено рядко срещано или нелечимо. Често пъти само при чуването на симптомите, той започва да ги открива и при себе си. Този проблем до известна степен съществува при всички хора-обикновен инстинкт за самосъхранение, но ако се задълбочи, това ще окаже негативно влияние не само на цялостното психическо състояние, но и на аспекти от живота, като семейство, работа и социален живот.  Ако забележите, че състоянието на необоснована тревожност по отношение на вашето здраве продължава повече от 6 месеца, най-добре се посъветвайте с лекар или психолог  как да постъпите, за да избегнете евентуални проблеми в бъдеще. По-лошото е, че тези притеснения биха могли да доведат до истинско заболяване … на нервна почва…както за вас, така и за близките, които стават неволни свидетели на “вашите симптоми”.

Лекува ли се хипохондрията

Хипохондрията се лекува, едва след като вече сте излекували всички други заболявания. Малко или много всички сме хипохондрици – имаме твърде много информация за заболяванията и твърде малко знания за тях.  Ако хипохондрията или прекаленото безпокойство за здравето ви пречи на нормалния  начин на живот, непременно се обърнете към специалист. А ако сте на принципа на лудия “Аз не страдам от психично разстройство, а му се наслаждавам”, просто отворете следващия сайт с информация за вашите симптоми и си поставете диагноза.

За да се почувствате по-добре и да разсеете мислите около здравословното ви състояние опитайте  да се движите повече,  пийте енергизиращи витамини и  намирайте време да релаксирате-така ще се преборите с  безпокойството. Хубаво е да споделите притесненията със семейството и близките си – те ще ви помогнат да преодолеете  постоянното търсене на симптоми и да се наслаждавате на живота пълноценно.

Помага ли ходенето на изследвания

Няма нищо лошо в профилактичните прегледи и контролни изследвания, но границата е прекалено тънка. В много случаи, хората с хипохондрия дори не разбират, че имат проблем. Твърде често, дори след добри резултати от изследванията, те са склонни да ги повторят или да потърсят второ и трето мнение от други лекари. Ходенето по изследвания много често не само не помага да се преборите с вътрешните си страхове от болестите, но и ги задълбочава. Започва една въртележка от резултати и граници, която е трудно да се спре- по-добре не експериментирайте, без да се допитате до лекар предварително.  

Симптоми на хипохондрията

Ето я и любимата част на всички ни, а именно симптомите. Хипохондрията се характеризира с:

 • Твърде високо безпокойство за здравословното състояние
 • Страх, че съвсем обичайни симптоми като температура или запушен нос могат да бъдат началото на сериозно заболяване
 • Постоянно четене на информация за болести, тяхната симптоматика и начини на лечение
 • Постоянни консултации с различни лекари
 • Обсебващ страх или тревога за наличие на определена болест
 • Неудовлетвореност от медицинските грижи и компетентността на лекуващите
 • По-малко социални контакти
 • Неистово желание да се получи колкото се може повече информация за определено заболяване
 • Емоционален дисбаланс
 • Честа проверка на тялото за наличие на видими белези
 • Честа проверка на жизнените показатели като кръвно налягане и пулс
 • Невъзможност да бъдете убедени в истинността на медицинските изследвания
 • Внушение, че страдате от определено заболяване, след като сте чули или сте прочели за него
 • Избягване на ситуации, които ви карат да изпитват тревога, като посещение в болница

Следенето на здравословното състояние и грижите за здравето са от изключителна важност, но ако се превърнат във фикс идея, това е индикация за проблем.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *