7 Стъпки за по-добра мотивация в работата

Идва момент, в който и най-хубавата работа на света става скучна, досадна, безпредметна и задушаваща. Това усещане най-често е породено от еднообразието и има начин да се преборим с него. Всъщност дори повече от един. Най-важното, което разбрах е, че за да се чувстваме щастливи на работа, не винаги е нужно да я сменяме – трябва само да променим отношението си към нея. Ето някои съвети, които ще ви помогнат да се почувствате по-добре, по-мотивирани и … по-вдъхновени за работа.

1. Избягвайте крайностите и разделението на “добро” и “лошо”

Философите от векове се опитват да намерят отговор на въпроса, кое е добро и кое е лошо. Само че, колкото повече го търсят, толкова по-объркано става. Ето защо е хубаво да се намери балансът. Ако например допуснем грешка, трябва да знаем, че това не е непременно лошо и няма нужда да се самобичуваме за това – било то в буквален или преносен смисъл. По-добре да си размърдаме мозъка си и да впрегнем всички знания и уменията, за да я поправим – така, когато успеем ще сме горди от себе си.

2. Бъдете гъвкави

Всяка работа има своите тънкости и е хубаво да ги знаем. Така разполагаме с по-богат набор от решения за различните ситуации, които биха могли да възникнат по време на работния процес. Каквото и да се случи, не трябва да търсим виновни или да  задълбаваме в проблема- Тъкмо напротив – това е моментът да покажем на какво сме способни, да внесем малко “живот” в  иначе скучната работа. Независимо дали работим зад бюрото или работата ни е свързана с много пътувания, винаги трябва да сме достатъчно гъвкави, за да реагираме адекватно и да вземаме правилни решения – няма време за излишно суетене.

3.Позитивите и негативите на миналото

Много често миналите науспехи ни травмират и ни карат да мислим, че сме неспособни да направим нещо. В живота ни като цяло е много важно да се отърсим от тези мисли – това, че нещо не е станало един или два пъти, не означава, че няма да стане на третия. Нека не отдаваме прекалено голямо знаачение на миналите провали, защото живеем в бъдещето. А това е бъдещето, в което ни предстоят успехи. Много е важно да преживеем болката от негативният опит в миналото и да вземем със себе си само позитивите – така се изграждаме като личности и сме готови да покорим нови върхове.

4. Не завиждайте

Всеки човек е уникален със своите предимства и недостатъци, но тревата на съседа винаги е по-зелена. Ако животът на някой от колегите ни на пръв поглед ни се струва по-хубав, не трябва да забравяме, че времето, което инвестираме в това да завиждаме, може да бъде оползотворено за това да се усъвършенстваме и разбиваме, за да постигнем, това, което мечтаем. Завистта е негативно натоварено чувство, също като ревността и колкото по-рядко го изпитваме, толкова по-добре е за нас самите и в личен и в професионален план.

5. Намерете страстта вътре в себе си

Не трябва да очакваме, че работата, сама по себе си ще ни направи щастливи, защото ще останем много разочаровани. Всикчи мечтаем за добре платена, приятна работа, която ни заежда емоционално, дава ни възможност да се отдадем на хобитата си и социаления ни живот и винаги да сме навреме за вечерята., след като сме си взели топло довиждане с всички готини колеги и разбира се, най-добрия шеф на света. За съжалениетази мечта е реалност за много малко, да не кажа никакви хора. Поради тази причина е хубаво да намираме ентусиазмът, мотивацията и страстта да правим, това, което обичаме са вътре в нас .

6. Човекът е социално животно

По един или друг начин работата ни е свързана с други хора – било то клиенти, партньори или колеги. Всеки човек обаче има своите особености и не винаги е възможно да харесваме всички. В работата обаче трябва да сме професионалисти и да умеем да комуникираме правилно. Аз например винаги се опитвам да намеря нещо хубаво в хората, които по принцип не харесвам и почти винаги успявам. Това ми дава сили да се усмихна и да изпълня задачата си. Пък и трябва да признаем, че ние, хората сме склонни да правим прибързани заключения- понякога неприятният  за нас на пръв поглед, може да се окаже, много симпатичен на втори.

7. Ситуариане във времето и пространството

Някой беше казал, че за да намерим смисъла на живота си, трябва да умеем да правим съпоставкаи с миналото, настоящето и бъдещето ни. За по-добра мотивация в работата е хубаво да се върнем 10 години назад и да си спомним кои сме били и къде сме работили. Хубаво е да си спомним първите, все още неуверени стъпки и да проследим развитието си през годините и с изненада ще установим, че тогавашните трудности и проблеми, сега изглеждат като детска игра.  След като успеем да се позиционираме правилно към настоящия момент е време да погледнем в бъдещето – там където искаме да бъдем след още 10 години.

Работата е важна част от живота ни, но не бива да позволяваме тя да ни прави нещастни. Винаги има фактори, които ще помрачават щастието ни – ниско заплащане, неразбирателство с колеги или пък шеф-невротик, но за да се справим с трудностите е нужно да промним някои неща и едно от тях е начинът ни на мислене!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *